Laatste nieuws AV Zaanland

Verwelkom de lopers van de Bevrijdingsvuur estafette!

4 5 mei

40 lopers van Zaanland en Lycurgus gaan op 5 mei ondersteund door fietsers en andere begleiders vanuit Wageningen met het bevrijdingsvuur in estafettevorm naar het Hembrugterrein in Zaandam.

Het is voor het eerst na 20 jaar, toen een groep Lycurgianen de afstand ook liep, dat de loop nu groots is opgezet. Juist omdat het 70 jaar geleden is, dat de oorlog werd beëindigd.
Omdat de loop in een groot feest moet eindigen, roepen we, leden van AV-Lycurgus & AV-Zaanland, maar natuurlijk ook familie, vrienden, kennissen en buren op de lopers binnen te halen! Het bevrijdingsfeest start op het Hembrugterrein al in de morgen!

Kom dus allemaal en vier samen het Bevrijdingsfeest op het Hembrugterrein.

Op 4 mei begint in Zaandam de herdenking om 18:15 uur met een gezamenlijke herdenkingsdienst in de Oostzijderkerk. Voor ons begint het avontuur om 19:30 uur als wij ons verzamelen op de Burcht voor het oude gemeentehuis. Daarna nemen wij vanaf 20:00 uur deel aan de herdenking op het Verzetsplantsoen waarna wij ons per bus naar Wageningen laten vervoeren.

In Wageningen zijn we aanwezig bij de Bevrijdingsvuurceremonie op het 5 Mei Plein waar 1 minuut voor middernacht het Bevrijdingsvuur feestelijk wordt binnengehaald en om precies middernacht wordt ontstoken gevolgd door het Wilhelmus, de vlag wordt gehesen en de klokken luiden.

30 minuten en 40 seconden na het uitreiken van de eerste fakkel door burgermeester van Rumond is Zaanstad aan de beurt. De fakkel wordt aangenomen door burgermeester Faber die het op haar beurt weer doorgeeft aan de een loper van het eerste team lopers.

BevrijdingsvuurestafetteVanuit Wageningen vertrekt even na 0:40:40 van Plein 5 mei de eerste groep lopers van het gemixte AV Zaanland/AV Lycurgus team aan de terugweg Zaandam.

Onderweg wisselen de 6 teams van elk 6/7 lopers elkaar om de paar kilometer af. Bij verkenning van de route is gekeken naar stopplaatsen waar de bus na ongeveer elke 2,5 km kan stoppen. De afstanden die tussen de verschillende stops zitten variëren tussen de 1,4 en 3,2 kilometer.

De hele route fietsen er voor en achter fietsers mee die ’s nachts o.a. voor de verlichting zorgen maar ook drinken, eten en de route bij zich hebben voor de hele loop. Ook de fietsers draaien in estafettevorm mee om ook hun in de geplande 10 uur rust te gunnen.

Om 11:00 uur wordt de hele stoet verwacht op de Noorderij- en Zeedijk waar we naar een korte pauze met z’n allen onder begeleiding van auto’s van Keep Them Rolling, Brandweer en enkele prominenten via het centrum van Zaandam (waar de stoet tussen 11:30 en 12:00 verwacht wordt), de Zuiddijk en Dam naar Hogedijk op weg naar het Hembrugterrein waar wij om 12:30 uur weer worden opgewacht door burgermeester Faber die het vuur in ontvangst neemt en daarmee het vuur bevrijdingsvuur in Zaanstad ontsteekt. Om 12:45 gaat het vuur met legervoertuigen van Keep Them Rolling naar deelgemeenten waar bij aankomst de feestelijkheden van start gaan.

Vanaf 14:00 zijn we, na het nuttigen van de lunch, een ervaring rijker en weer (volledig) beschikbaar voor familie en vrienden.

Als je ons wilt binnenhalen op het Hembrugterrein vinden we dat natuurlijk hartstikke leuk en als je wat vroeger komt kun je vanaf 10:00 uur ook nog deelnemen aan of genieten van de andere activiteiten op het Hembrugterrein.

Een aantal Zaanland leden van het estafetteteam
Een aantal Zaanland leden van het estafetteteam