Hielpijn bij kinderen

Kinderen die klagen over pijn aan hun hiel, vaak net onder de achillespees of aan de onder- of zijkant van hun hiel moet je uiterst serieus nemen! De klachten lijken op een hielspoor of ontstoken achillespees maar vaak is het dit niet. Meestal hebben we het hier over de ziekte van Sever. 

Daar waar de achillespees aanhecht aan het hielbeen bestaat bij kinderen nog voor een groot deel uit kraakbeen. Dat terwijl dit bij volwassenen uit bot bestaat. Door het snelle  groeien in erg korte tijd komen de tijdelijk kortere kuitspieren onder meer trekkracht te staan. De trekkrachten op de aanhechting van de achillespees aan het bot worden groter en deze zorgen voor pijnklachten.

De ziekte van Sever treedt op tijdens de groei, met name in de leeftijd van 8-13 jaar. We zien de klachten vooral terug bij jongens die veel aan sport doen. Pijnklachten ontstaan meestal na-afloop van het sporten, maar soms ook tijdens het sporten. Een tikspelletje op het schoolplein of een gymnastiekles waarbij veel gesprongen en gerend wordt kan de klacht verergeren. De pijnklachten kunnen ook bij het wandelen of traplopen in het dagelijks leven aanwezig zijn. De pijnklachten kunnen plotseling, maar ook geleidelijk op komen zetten.

De klachten verdwijnen vaak vanzelf weer op het moment van sluiten van de groeischijven. Meestal is de pijn met een maand of 3 weer weg. Maar als je te lang de pijn negeert dan kan het veel langer duren, 2 jaar lang pijn is geen uitzondering. Als jouw kind lid is van AV Zaanland en je denkt dat hij of zij de ziekte van Sever heeft, zorg er dan direct voor dat de sportbelasting teruggeschroefd wordt. Maak vervolgens zsm een afspraak met een podoloog. Deze kan jou heel goed uitleggen wat de stappen zijn om jouw kind weer pijnvrij te laten bewegen. Er zijn schoenen die de pijn verergeren, maar er is ook schoeisel dat pijnverlichtend werkt. Laat je hier dus goed over informeren.


Mijn naam is Ronald Schröer. Ik ben lid van AV Zaanland en doe aan wedstrijdatletiek op topniveau. Daarnaast werk ik vier dagen per week bij Oosterbaan in Alkmaar: twee dagen per week als podoloog en twee dagen als adviseur in de schoenenspeciaalzaak. Vanaf nu zal ik maandelijks een blog schrijven op de website van AV Zaanland om mijn opgedane kennis uit de podologie, topsport en praktijkervaring uit de winkel met jullie te delen