De kleine pils

We hadden eens een lid. Het lid was eens wethouder te Zaandam en het lid studeerde geschiedenis. Genoeg kennelijk voor enkele bestuurderen van Zaanland om als een blok te vallen voor de naam die hij opperde voor het vernieuwde clubhuis: De kleine oranjeboom. Dat was eens, rond 1700, een verfmolen die in de buurt stond van het huidige clubhuis. Je moet er maar op komen.

Beoefende de verfmolen de edele sport der atletiek? Is de geproduceerde verf nog gebruikt voor de vrolijke grasgroene kleuren van de voorzijde? Heeft de verfmolen nog verdiensten gehad voor Zaanland, zoals daar zijn de bekende atleten die wij eens in ons midden hadden, of de drie koninklijk onderscheidenen, waaronder de onlangs overleden secretaris voor jaren Dirk Gravesteijn?

Je hoort mij niet zeggen dat de vondst van Hans Luiten slaat als een prul op een drumstel of als flut op Dirk, daar heb ik de heer Gravesteijn te hoog voor.

Weet de geachte historicus trouwens dat koning Willem 3 in 1846 door enkele kleine luyden pal langs het Zaanlandterrein gesignaleerd is in zijn koets op een oud karrespoor dat daar tussen de weilanden lag met een onbekende vrouw. Dat bleek later Geertje Pos te zijn, een van de vele maitresses van deze lustige Koning. Ik pleit voor Geertje Pos, alhoewel de Koning Willem 3 kantine ook aanzien zal krijgen bij de royalisten onder ons.

In 1769 overigens, werd er uit een slootje dat lag onder de huidige hoogspringbak aan de zuidkant een veenlijk gehaald dat de naam De grote Geert kreeg van de burgerij, vanwege de ongewone lengte voor die tijd van het skelet van bijna 2 meter. Het had misschien wel een goede hoogspringer geweest, deze lange man.

En, ook gevonden door deze amateurhistoricus, twee biologen hebben nog in de vorige eeuw, in 1906 om precies te zijn, een thans uitgestorven salamandertje gevonden dat toen ook al heel zeldzaam was, nl. de hoogpotige veensalamander, die de gelijkenis met het huidige type 800 meterloper goed zou doorstaan.

Alternatieven genoeg dus voor de kleine oranjeboom, als je je fantasie maar even gebruikt, en ik ben nog niet eens historicus ook!

Wie bedenkt er een echt zinnige naam voor de kantine?

 

Ruud Righolt