Laatste nieuws Baanatletiek

Benjamin Romkes pakt Nederlands record M50+ op 1500 m indoor

Afgelopen zondag (15-03-2015) stond Benjamin Romkes aan de start in de Helmut-Körnig-Halle te Dortmund, Duitsland. Aldaar had Benjamin zijn zinnen gezet op het wereldrecord 1500 meter indoor mannen masters 50+. Bekijk de documentaire!

Benjamin, in 2012 al eens wereldkampioen bij de Masters 45+, heeft al 6 Nederlandse records op zijn naam staan bij de Masters. Een wereldrecord heeft er echter nog niet ingezeten. Na vorig jaar eigenlijk te willen stoppen met de wedstrijdatletiek; heeft hij toch besloten om bij deze nieuwe leeftijdscategorie nog één of twee jaar mee te draaien om te proberen een wereldrecord achter zijn naam te krijgen.

Een filmploeg heeft een korte documentaire gemaakt die zijn laatste serieuze training voor de recordpoging, en de uiteindelijke poging zelf laten zien.

Romkes kwam uiteindelijk te kort voor het wereldrecord. Met een tijd van 4:15.08 verbeterde hij wel het Nederlands record dat met 4:20.96 op naam stond van Alex Stienstra; gelopen tijdens hetzelfde kampioenschap waar Romkes in 2012 wereldkampioen werd.

De start van de race afgelopen Zondag verliep moeizaam. De haas kwam wat laat op kop en Benjamin zat ingesloten op een 4e/5e positie. De haas werd niet gevolgd en stapte vervolgens uit op 600 meter. Halverwege viel er zelfs een rondje 36; terwijl rondjes 33 op de planning stonden. Romkes nam daarna over en versnelde weer naar een rondje 34, waarna een andere atleet daar weer overheen ging. In zijn kielzog ging Romkes mooi mee, en met een laatste ronde van 31 seconden kwam hij uit op een mooie tijd.

Romkes was uiteindelijk maar licht teleurgesteld. “De start was wat rommelig. Je moet alles mee hebben voor zo’n recordpoging en dat hadden we vandaag niet”. Als hem gevraagd wordt wat de plannen voor het zomerseizoen zijn, dan klinkt het weer strijdvaardig: “Als ik naar de zomer toe gewoon goed kan trainen en elke wedstrijd weer ietsje sneller wordt, dan zie ik niet in waarom ik dan niet een aanval kan doen op het wereldrecord 1500 meter of zelfs 3000 meter.”

Wereldrecords 50+

Zie hier de uitdagingen voor Benjamin:

  • Het wereldrecord indoor voor mannen 50+ 1500 meter staat op 4:09.98 van Pierre Faucheur.
  • Het wereldrecord outdoor voor mannen 50+ 1500 meter staat op 4:05.2 van Tom Roberts.
  • Het wereldrecord outdoor voor mannen 50+ 3000 meter staat op 8:41.2 van Christian Geffrey.