It’s always sunny in Purmerend

Ik kan me niet heugen wanneer ik voor het laatst nat geregend ben op weg naar de zaterdagmorgentraining. Verleiding was dan ook groot om rechtsomkeert te maken toen ik op de Westzijde al door en door nat was geworden. Velen hadden zich ’s ochtends na het openen van de gordijnen waarschijnlijk bedacht: gordijnen sluiten en terug naar bed want er stond slechts 5 man bij de AV Z. 

Carmody is interim adspirant inhuurtrainer en we gaan vandaag naar Purmerend om de Bos en Dijkroute te gaan lopen. De trainert slaat dit weekend zijn tent op Vlieland op, dus heeft de training gedelegeerd. De route is gemarkeerd met blauwe stickers die Carmody speciaal heeft laten aanbrengen dus dat wordt een makkie om het rondje van 16 kilometer vlot  af te werken.

We hebben afgesproken bij de FitforFree, als wij aankomen zitten Simon en Eric in hun auto's te wachten. De regen is erger geworden, dus wij blijven ook in de auto's zitten tot het 9 uur is. Conversatie gaat via open raampjes en er wordt voorgesteld om het lopen over te slaan en gelijk met de koffie te beginnen. Ook wordt nog  als alternatief geopperd om met zijn alleen bij FitforFree binnen op de loopband te gaan lopen. Gezien we niet van suikergoed zijn en je van de regen krullen krijgt besluiten we toch maar gewoon aan het voorgenomen rondje te beginnen. 

Het weer knapt al snel op, het voelt al snel tropisch. Daar hoef je niet voor naar Vlieland!

Het eerste stuk gaat langs de golfbaan over een pad van betonplaten. Het zijn vrij rechte stukken. Na een kilometer of twee doen we even een rek&strek. We zijn met 10 mannen, Hengstenbal,  en dat is te merken aan de grappen die worden gemaakt. 

Het pad langs het Purmerbos wat we vervolgens lopen is zo kaarsrecht dat het MiddenBeemsterfobie weer boven komt drijven. Gelukkig gaan we na een klein bochtje van de betonplaten af en duiken we een graspad op. Lekker voor de enkels! Af en toe steken we een smal bruggetje over, het bos blijft aan onze rechterhand. Inmiddels heeft FietsHenk zich ook weer bij ons aangesloten.

Ondanks dat de route gemarkeerd is presteren we het om toch verkeerd te lopen. De route is twee kanten op te belopen en voor beide kanten maakt men gebruik van dezelfde markeringbordjes. Hierdoor komen we weer op de splitsing van het graspad. We besluiten weer terug te lopen en gaan over een paardenpad naar de kant die ons gevoel ons ingeeft. Blauwe bordjes zien we niet meer, dus we slalommen wat door het Purmerbos. Op zich best mooi, maar niet gepland. Ook hier geldt weer dat degene die voorop loopt de route bepaalt. Op een gegeven moment komen we zelfs op het kabouterpad: tijd voor een nieuwe groepsfoto.

Vlnr: Mick, Jeroen, Simon, Cornelis, Hans, Carmody, SchaatsJan, Kaboutert Gerrit zonder schoenen, Eric, Louis en Marco

We blijven wel consequent verkeerd lopen totdat Carmody beslist dat we het bos uitgaan en via de weg het dorp binnenlopen. We lopen tot aan de dijk en hé, we zitten bij kilometer 13 ineens weer op de route!  Hieronder links de originele route (rode stippen) en rechts wat wij hebben gelopen. Tot kilometer 5 ging het wel aardig, van kilometer 5 tot 13 lekker lopen dolen en verder weer keurig op de stippellijn. Wij hadden een meer Bos&Bosroute in plaats van de Bos&Dijkroute. Het scheelde uiteindelijk 125 meter. 

Geplande route
Gelopen route

Terug op de parkeerplaats is het redelijk droog. Even het natte shirt wisselen en klaar voor de koffie. FietsHenk heeft het koud gekregen en geen andere kleding. Laten we nu toevallig bij een locatie van zijn werk voor de deur staan! Hij spreekt wat connecties aan en zorgt dat we de koffie binnen kunnen nuttigen. Luxe die de koffie extra lekker maakt deze week. Tijdens de koffie worden afspraken gemaakt voor de Halve Berenloop van Terschelling, waarvan de inschrijving gisteravond is opengegaan. Als klap op de vuurpijl heeft de vrouw van Simon besloten ons te verwennen met Zeeuwse Roomboter Rondjes. ‘t Moet niet gekker worden, we zouden er zo aan kunnen wennen!