Hengstenbal bij Kraantje Leuk

De training van vandaag wordt weer  gegeven door onze inval aspirant interim hulptrainer Carmody. Hij heeft een mooie route uitgezet die begint bij Kraantje Lek. Trainert Gerrit is lekker met zijn wandelmaatje Clemens op zijn jaarlijkse Camino  naar Santiago de Compostella om nieuwe trainingsschema’s te bedenken en heeft ons in Carmody’s vertrouwde handen achtergelaten.

Een rondje (8-je?) van 14 kilometer door de duinen tussen Bloemendaal en Zandvoort dat begint in Overveen bij restaurant Kraantje Lek. Voor het restaurant staat de Holle boom van Kraantje Lek, een bronzen exemplaar van beeldhouwer Kees Verkade. De  route loopt door een mooi stuk duinen waar we zo eens per jaar lopen. We zijn alleen maar met mannen: Hengstenbal dus. De dames e&E lopen in Amerika hun miles, Jamie zit nog in Afrika, Annemiek is nog herstellende.

Vanaf de parkeerplaats begint de route direct omhoog, om ons heen klinkt een zoemend geluid. We zitten in de buurt van het Circuit Zandvoort, waar men momenteel aan het racen is en dat is te horen. De route is hoofdzakelijk bestraat, (“bij een duinroute hoor je geen steentje te zien”) maar de omgeving vergoedt veel. Veel fietsers onderweg, het is er heerlijk weer voor. Peter heeft na de vondst van een teek afgelopen week, gekozen om de lange broek aan te trekken. Bij de rek&strek staat Marco in het midden van de belangstelling van zijn vrienden.

Als we vlak bij het circuit zijn, lopen we even het duin op om te kijken wat er aan het racen is. Porches, BMW’s, Dodge Vipers en volgens Jan de Boer ook een Peugeotje 107 racen langs ons door de bocht. Onze openstaande longblaasjes vullen zich met de uitlaatgassen, die bij het terugschakelen voor de bocht door de auto’s worden uitgespuugd. Tijd om verder te gaan!

Klein stukje cross door het duin brengt ons weer op de steentjes. Henk begint wat benauwd te kijken, Misschien niet de beste keuze om deze loop mee te doen als je net terugkeert van een blessure en nog in de herstelfase zit. Als SchaatsJan dan ook nog een opmerking maakt over zijn kapsel, zit hij er behalve fysiek ook psychisch doorheen. Met Marco loopt Henk een verkorte route terug naar de auto’s.

Voor de overblijvers heeft Carmody nog een leuk lusje bedacht. Het richtingbordje geeft aan ‘Het Hoge Duin 3 KM’. Wat volgt is een klim van de buitencategorie die mij al snel in de zuurstofschuld doet belanden. Naar beneden gaat gelukkig altijd makkelijker en in rustig tempo lopen we verder naar de auto’s. Daar zitten Henk en Marco al lekker in het zonnetje te wachten. Henk heeft last van een steek in de bil en kan amper nog naar de auto lopen. Vervelend als je direct van de ene in de andere blessure belandt.

Het kraantje van het fonteintje bij de parkeerplaats doet de naam eer aan: het lekt. 

De koffie met goedkope koekies smaakt weer best. De tas heeft waarschijnlijk in de zon gestaan want de chocoladekoekjes zijn vloeibaar.

Ze waren weer verdiend vandaag. 15.3 kilometer op de teller, leuk rondje.